ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 6ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2020

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 6ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2020
6th International Photography Competition Corinth Exposed 2020
 
24/11/2020
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, με την υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Κορίνθου και των Global Arts Studios διοργάνωσαν το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2020 / Corintian International Photography Festival “Corinth Exposed 2020”.
Παρ όλη τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε όλοι μας λόγω της επιδημίας του Covid -19 σε ολόκληρο τον κόσμο, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και φέτος μέσα από ένα πρόγραμμα εκθέσεων και παράλληλων δράσεων με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον ενώ υπήρξαν και προσαρμοσμένες διαδικτυακές δράσεις αλλά και προβολή μέσα από τα Social Media.
 
Το φετινό ξεχωριστό, λόγω των συνθηκών, Φεστιβάλ, ακολούθησε τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα των ειδικών για τη μετάδοση του Κορωναιού και έτσι η επισκεψιμότητα στις εκθέσεις ήταν με τους ανάλογους περιορισμού. Επίσης δεν πραγματοποιήθηκαν ως είθισται ανοιχτά εγκαίνια. Ωστόσο τα παραπάνω δεν σταμάτησαν τους διοργανωτές από το να πραγματοποιήσουν 7 εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στους σημαντικότερους μουσειακούς χώρους της περιοχής: (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό κέντρο,) αλλά και διαδικτυακές δράσεις.
 
Αναλυτικά:
 
Εκθέσεις:
 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου
 
•Η έκθεση του Διεθνούς Διαγωνιστικού INNER BEUATY πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων που φιλοξένησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.
 
Οι διακεκριμένες 20 φωτογραφίες εξετέθησαν στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε ιδιαίτερα προβεβλημένο χώρο.
 
Το Διεθνές Διαγωνιστικό μέρος με θέμα INNER BEAUTY / ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ολοκληρώθηκε με την αποστολή φωτογραφιών από όλο τον κόσμο. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1100 φωτογραφίες από 285 φωτογράφους από 45 χώρες από όλο τον κόσμο.
 
Προκρίθηκαν φωτογράφοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Δανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Ελβετία και την Ιταλία. Η ονομαστική κατάσταση των νικητών του φωτογραφικού διαγωνισμού "Εσωτερική ομορφιά - Inner beauty" με αλφαβητική σειρά είναι η εξής:
 
Αγάθου Λίλια - Ελλάδα
Δρεμέτσικας Θοδωρής - Ελλάδα
Ζουμπούλη Λίλη - Ελλάδα
Καμηλάκης Γιώργος - Ελλάδα
Καρανικόλα Φανή - Ελλάδα
Πρωτόπαπας Βασίλης - Ελλάδα
Σανσονέτης Σπύρος - Ελλάδα
Σπηλιοπούλου Ίρια - Ελλάδα
Avior Yinon - Δανία
Buss Anna-Tia - Ελβετία
Clicteur Pieter - Βέλγιο
Gergert Veronika - Ρωσία
Hutchison Ben - ΗΠΑ
Markis Adrian - Αργεντινή
Otroschenko Yulia - Ρωσία
Scofield Amy - ΗΠΑ
Shafrow Dmtrii - Ρωσία
Vanden Driessche Barbara - Βέλγιο
Zocca Stefano - Ιταλία
 
Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν με ψηφοφορία από την αξιότιμη επιτροπή του διαγωνισμού που απαρτίζεται από τους: Νίκο Φιλιππακόπουλο - Αρχιτέκτονα DPLG - Εικαστικό καλλιτέχνη, Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα - Διδάκτορα Μουσειολογίας / Έφορο Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, Θεόδωρο Στίγκα - Δικηγόρος Αθηνών. Συνιδρυτής του ηλεκτρονικού περιοδικού photologio.gr, Peter Kervarec – Φωτογράφο, Justin Jones - Εικαστικό - Φωτογράφο, Αναστάση Πρωτοπαπά - Μ.Α / Β.Α, Φωτογράφο / Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας, Σωκράτη Λαμπρόπουλο - Μ.Α / Β.Α, Εικαστικό / Διευθύνοντα Σύμβουλο Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών.
 
•Στον υπέροχο χώρο της Ρωμαϊκής Αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου φιλοξενήθηκε η ατομική έκθεση της φωτογράφου Χριστίνας Πάπας, με τίτλο: «Moving Still, Still Moving».
 
Το “Moving Still, Still Moving” παρουσιάζει μια σειρά από αφηρημένα τοπία, όπως αυτά παίρνουν μορφή μέσω της κίνησης. Κινητήριος δύναμη των έργων δεν αποτελεί η ανάγκη για την ανάδειξη μιας μορφολογίας αλλά αντίθετα η πρόθεση της σύλληψης των αντιληπτικών και ερμηνευτικών δυνατοτήτων του χώρου και του χρόνου με κύριο σημείο αναφοράς τη θεωρία του χωροχρόνου του Albert Einstein. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις οριζόντιες συνθέσεις όπου το χρώμα, ή η έλλειψη αυτού, τραβά την προσοχή στα κενά ή σε αυτό που φαίνεται να είναι προσεκτικά απεικονισμένες γραμμές που δημιουργούν χώρο. Οι εικόνες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον υπολογισμό και τον αυθορμητισμό, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται με κανένα από τα δύο.
 
Στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
 
•Στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου φιλοξενήθηκε η ατομική έκθεση του Σουηδού φωτογράφου LARS GUSTAFSSON “Photographs for the color blind dreamer” η οποία ήταν μια προσωπική επιλογή του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αναστάση Πρωτοπαπά.
 
«Όταν προσπαθούμε να φυλακίσουμε αυτή τη φευγαλέα αίσθηση σε μια εικόνα, χρειαζόμαστε την υπομονή να αποτύχουμε και να αποτύχουμε ξανά γιατί αν πρόκειται για κάποιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένουμε, πιθανότατα μέχρι την επόμενη μέρα.»
 
Lars Goustafsson
 
•Στην δεύτερη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης φιλοξενήθηκε η ομαδική έκθεση PHOTOMETRIA INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY FESTIVAL 2019 AWARDS με τίτλο “I have a dream” αφιερωμένη στο λόγο του αιδεσιμότατου Martin Luther King Η φράση "I have a dream" παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.
Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
 
•Η έκθεση φωτογραφίας «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ: Α NEW TOPOGRAPHY», φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
 
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια του ιστορικού-θεωρητικού της φωτογραφίας και φωτογράφου, Bruno Chalifour και του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας, Αναστάση Πρωτοπαππά, περιελάμβανε 27 επιλεγμένες φωτογραφίες από μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Κορίνθου. Στις φωτογραφίες, που είναι αποτέλεσμα ειδικού project σύμφωνα με τη θεωρητική προσέγγιση για τη φωτογραφία τοπίου, αποτυπώνεται η ευρύτερη περιοχή της Στυμφαλίας.
 
Συμμετείχαν οι: Γεώργιος Τζάφης, Άννα Δημητροκάλη, Φανή Καρανικόλα, Σοφία Καλογήρου, Δήμητρα Καψαλάκη, Γεώργιος Γεωργόπουλος, Μάνος Κουνελάκης, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, Σοφία Πετικίδη και Αθανάσιος Σκάζας.
 
Το έργο «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ: Α NEW TOPOGRAPHY» δημιουργήθηκε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
 
Στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο
 
•Η έκθεση “Contested Space” των: Amy Scofield και Anastasis Protopapas φιλοξενήθηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο. Το project “Contested Zone” αποτελείται από μια σειρά στιγμιαίων διαλογισμών. Παραφράζοντας τα λόγια του σημαντικού γλύπτη και φωτογράφου Richard Wentworth, η τέχνη σχεδόν πάντα αμφιταλαντεύεται μεταξύ οπτικής αναπαράστασης και οπτικής εμπειρίας.
 
•Στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο επίσης παρουσιάστηκε και η ατομική έκθεση της Νιτούς Ανθούση “Ainu-Αϊνού”. Το εικαστικό έργο Αϊνού πρόκειται για μία αναπαράσταση της μειονότητας των ιθαγενών που ζουν στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και φημολογείται ότι έλκουν την καταγωγή τους από τους Ελληνοπελασγούς. Συμπληρωματικά στον χώρο, παραλλήλως προβαλλόταν και το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας με τίτλο “Αϊνού” και είχε διάρκεια 10’ και 16” παραθέτει στοιχεία τεκμήρια για την ταυτότητα και τον πολιτισμό των Αϊνού.
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
 
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
 
Με την ευκαιρία του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ 2020) με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Εκπαίδευση – Η δια βίου μάθηση», δημιουργήθηκε ένα βίντεο που προβαλλόταν από τα Social Media και τα site των φορέων που συνεργάστηκαν.
 
Α-ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΒΟΛΗ
 
Υπερτίτλος του βίντεο ήταν: «Η φωτογραφία ως μέσο εκπαιδευτικής και δια βίου μάθησης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Επιλέχθηκε αυτούσιο το υλικό των εκθέσεων φωτογραφίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας.
 
• Διεθνές Διαγωνιστικό “Inner Beauty” / Εσωτερική Ομορφιά,
• Στυμφαλία “Α NEW TOPOGRAPHY” (Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου)
• Christina Papas – “Moving Still/Still moving”
 
Η εφαρμογή θα προβλήθηκε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου και του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών.
 
Οι φορείς που συνεργάστηκαν για την παραγωγή και μετάδοση του βίντεο ήταν:
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου), το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2020 / Corinth Exposed Photography Festival 2020 και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.
 
Β-ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΒΟΛΗ
 
Αντίστοιχα και για το ίδιο θέμα παρουσιάστηκε ένα δεύτερο βίντεο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικού Οργανισμού Τραπέζης Πειραιώς
Το Ίδρυμα Πολιτιστικού Οργανισμού Τραπέζης Πειραιώς, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2020, το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών και η Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου, παρουσίασαν την οπτικοακουστική παραγωγή «Η φωτογραφία ως μέσο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
 
Το βίντεο αποτελείτο από φωτογραφικό υλικό που επιλέχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού project «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ: Α NEW TPOGRAPHY».
 
ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
 
Η διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας χρειάζεται να συμβάλλουν πολλοί και διαφορετικοί φορείς αλλά και άνθρωποι που μέσα από την ατομική τους προσφορά δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις για ένα άρτιο αποτέλεσμα:
 
Ευχαριστούμε θερμά:
 
• Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας – Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και ιδιαιτέρως την προϊσταμένη κα Παναγιώτα Κασσίμη.
• Την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Αναστάσιο Γκιολή.
• Το Δήμο Κορινθίων.
• Το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ) του Δήμου Κορίνθου και τον πρόεδρο κο Θεμιστοκλή Κουτσογκίλα.
• Την Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου και ιδιαιτέρως την έφορο κα Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα.
• Το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
• Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
• Το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και ιδιαιτέρως τη διευθύντριά του κα Μαρία Μέξια.
• Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Κορίνθου για την συνεργασία και την σημαντική τους συμβολή.
• Ευχαριστούμε τους φωτογράφους που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος αλλά όλους όσους έκαναν ατομικές εκθέσεις.
• Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού.
• Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους χορηγούς επικοινωνίας και σε όλους τους υποστηρικτές μας από τους χώρους των media, της εστίασης και των ξενοδοχείων.
• Ακόμα το Photometria International Photography Festival, τον Παναγιώτη Παπουτσή και τον Παναγιώτη Παππά για την άψογη συνεργασία στην δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας των δύο φεστιβάλ.
• Ακόμα τον Γιώργο Λαμπρόπουλο για την καθοριστική συμβολή του στις ψηφιακές ανάγκες του φεστιβάλ, την Μαρία Παπανικολάου για την συμβολή της στην καλή λειτουργία των επικοινωνιών μεταξύ των φορέων και την Ζέτα Τσώρη για την πολύτιμη βοήθειά της.
• Τέλος αναφέρουμε επίσης την εξαίρετη και καθοριστική συμβολή του Αναστάση Πρωτοπαπά Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας στην πλήρη κατάρτιση του προγράμματος του φεστιβάλ και στο curation των εκθέσεων.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020
Apologismos Corinth Exposed 2020