Ατομική έκθεση του Daniel Trego με θέμα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2022
Corinth Exposed Photography Festival 2022

13/5/2022

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας το Michigan State University Excavations at Isthmia, το College of Arts & Letters του Michigan State University, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, εγκαινιάζουν το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 18:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, την έκθεση φωτογραφίας του Daniel Trego, με θέμα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ», συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Η Δύναμη των Μουσείων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αν και γνώριμη σε πολλούς, η φράση «κλασσική τέχνη και αρχαιολογία» κρύβει ένα ζήτημα ταυτότητας για όσους μελετούν τα υλικά κατάλοιπα του ελληνικού και ρωμαϊκού παρελθόντος. Για μεγάλο μέρος της πρώιμης ιστορίας του, το έργο των κλασσικών αρχαιολόγων επηρέασε το ενδιαφέρον περισσότερο για την απόκτηση έργων τέχνης παρά για την κατανόηση των ανθρώπων και των τόπων που ευθύνονται για τη δημιουργία τους. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ού αιώνα, αυτή η μακρόχρονη εμμονή με τη μεγαλειώδη ομορφιά της μεσογειακής τέχνης άρχισε να προκαλεί έντονη κριτική από μελετητές, οι οποίοι ήθελαν να αναδιαμορφώσουν την κλασσική αρχαιολογία σε μια πιο αυστηρά επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου παρελθόντος. Ως αποτέλεσμα, η αρχαιολογική εργασία πεδίου άρχισε να διεξάγεται πιο προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, προσέγγιση που πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει τις «σκληρές επιστήμες». Αναμφίβολα, η υιοθέτηση επιστημονικών μεθόδων έχει βελτιώσει πολύ την άσκηση της επιστήμης της αρχαιολογίας. Αλλά είναι επίσης δύσκολο να αποκηρύξει κανείς εντελώς την αισθητική απόλαυση των αντικειμένων υπό μελέτη.

Το 2020, χάρη στην υποστήριξη του Τμήματος Τέχνης, Ιστορίας της Τέχνης και Σχεδίου και του Κολλεγίου Τεχνών και Γραμμάτων, το Michigan State University (MSU) κατέστη ο θεσμικός χορηγός των MSU Ανασκαφών στην Ισθμία, ενός προγράμματος συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα που είχε ξεκινήσει το 1952. Το 2021, το αρχαιολογικό πρόγραμμα του MSU πραγματοποίησε την πρώτη περίοδο εργασιών πεδίου, την οποία τεκμηρίωσε εκτενώς ο Daniel Trego, Ειδικός Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Μέσων στο Κολλέγιο Τεχνών και Γραμμάτων. Το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής καταλαμβάνει μια μοναδική θέση, κάπου ανάμεσα στην αρχαιολογική τεκμηρίωση και τη δημιουργική εξερεύνηση αντικειμένων και πρακτικών, οι οποίες είναι από τη φύση τους συναρπαστικές οπτικά. Στο σύνολό της, η παρούσα έκθεση αποτυπώνει τον ενθουσιασμό και την ομορφιά της αρχαιολογικής έρευνας και θέτει το ερώτημα: Μπορεί η αρχαιολογία της τέχνης να είναι ταυτόχρονα και η τέχνη της αρχαιολογίας;

Ο Daniel Trego είναι Ειδικός στο Σχεδιασμό Εκπαιδευτικού Υλικού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν/Michigan State University. Πέραν της επαγγελματικής του ενασχόλησης με την παραγωγή βίντεο και ήχου και το σχεδιασμό ιστοσελίδων, είναι διευθυντής του iOS Design Lab του πανεπιστημίου, το οποίο διδάσκει και καθοδηγεί φοιτητές στο να συνδυάζουν σχεδιαστική σκέψη, ανάπτυξη εφαρμογών και προγραμματισμό/το οποίο διδάσκει και καθοδηγεί φοιτητές στην περιοχή που άπτεται της σχεδιαστικής σκέψης, της ανάπτυξης εφαρμογών και του προγραμματισμού. Η καλλιτεχνική του δουλειά περιλαμβάνει φωτο-κείμενα για τη ζωή στην Αμερική και το Μεξικό.

Εγκαίνια: Σάββατο, 21/5/2022 και ώρα 18:30

Tο catering είναι ευγενική χορηγία του «KALAMAKI BEACH RESORT».

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Τηλέφωνο 2741 037244

Σας ενημερώνουμε πως στους χώρους που φιλοξενούνται οι δράσεις του Φεστιβάλ τηρούνται τα πρωτόκολλα υγείας, που ορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποφυγή διάδοσης του Covid 19.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας: 27410 73509, globals [at] otenet.gr, υπεύθυνος Σωκράτης Λαμπρόπουλος

Pin It